15 Mart 2014 Cumartesi

Seçimler ve Kimlikler

Önceki akşamdı. Kardeşimle yolda yürürken aklıma geldi twitter'daki kendini tanımlama kısmına yazdıkları. Başladık konuşmaya. Kendi tanımlamamı anlattım. Kısa, öz. Sadece kendi tercihlerimden kaynaklanan sıfatları kullanmıştım. Mesleğim örneğin. Gönüllülük. Liderlik. Hobilerim. Başka birşey değil.

Bizi tanımlayan kelimelerden, sıfatlardan, bazıları bizim seçimimiz, bazıları ise bizimle birlikte doğuştan geliyor.
Doğuştan gelen konularla ilgili elimizden çok birşey gelmez:
Mesela insan ırkını değiştirebilir mi? Hayır.
Peki ana dilini değiştirebilir mi? Hayır.
Peki ailesini değiştirebilir mi? Hayır.
Doğum yerini değiştirebilir mi? Hayır. 
Peki ten rengini değiştirebilir mi? Aslında hayır ama Michael Jackson bununla ilgili çok uğraştı. Az da olsa başarılı oldu. Bu yüzden kesin yorum yapmamak lazım sanırım. 
Peki dinini değiştirebilir mi? Büyük oranda Hayır. Ama değiştiği de olabiliyor. Çok büyük oranda insanlar doğuştan gelen dinleri ile kendilerini tanımlamakta ve dinlerini değiştirmemektedir. Bu konuda herhangi bir istatistik bulamamama rağmen edindiğim bilgiler yüzde birin çok altında olduğunu gösteriyor oranların.

Bu gibi nedenlerden dolayı insanın kendisini bu gibi bilgilerle tanımlamaları bana doğru gelmiyor. Nedeni ise bunların doğuştan gelmeleri ve bizim bunları değiştirmek konusunda elimizden birşey gelmemesi sadece.

Bir de seçimimiz olan konular var. Onları biz belirliyor ve istediğimiz zaman biz değiştiriyoruz. Büyük oranda kimse karşı çıkamıyor bunlara.
Örnek olarak meslek. İnsan mesleğini değiştirebilir mi? Evet.
Başka peki? Anne/baba olmak. Bunu biz belirleyebiliyor muyuz?  Evet.
Yaşadığımız şehir peki? Evet.
Hobilerimiz, siyasi görüşlerimiz vb. Evet.
Bunların hepsini büyük ölçüde biz belirleyebiliyoruz. Kendimiz seçiyoruz yani. Burada önemli olan bunların bizimle birlikte doğuştan gelmemesi. Zamanla belirleyebilme, seçebilme şansımız.
İyi ya da kötü olmak da bir seçimdir. Geçmişte yaşadıklarımızın bunda etkisi tabii ki çok var. Yalnız doğuştan gelen şeyler değil bunlar. Biz seçebiliyoruz iyi ya da kötü olmayı. 

Son olarak kardeşime söylediğim önemli birşey vardı. Seçemediğin sıfatların seni belirlemesine, seni tanımlamasına izin verme. Seni tanımlayan bilgiler senin seçtiklerin, senin tercihlerin olmalı. Doğuştan gelenler değil.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder